Szegedi Görög Katolikus Egyházközség

Szegedi Görög Katolikus Egyházközség
Lechner Tér 9
6721 Szeged
Csongrád

Leírás

1738. szomorú évszám Szeged történetében. A városban a fekete halál dühöngött, melyet a források szerint a temesvári kereskedők hurcoltak be és közel ezer megbetegedés mellett ötszáznál is magasabb volt az áldozatok száma.


Cégleírás
A város népe a pestistől megrémülve Istennél keresett menedéket, s az elöljáróság a csapás emlékére fogadalmat tett, hogy kápolnát építtet. 1739-ben épült fel a palánki Demeter templom mellett a kápolna, amelyet báró Falkenstein Béla csanádi püspök szentelt fel 1739. augusztus elsején. Védőszentje, Szent Rozália, aki a hagyományok szerint a XII. században Szicíliában élt.
Apja, Szinibaldi gróf palotájának pompáját titokban otthagyva, 16 évesen egy magányos barlangba vonult vissza Palermo közelében. A pestisjárvány idején a városba költözött és a betegeket ápolta. A járvány elmúltával ismét visszaköltözött a barlangba, s 22 évesen 1166 körül ott is halt meg. A legenda szerint itt találtak rá 500 évvel később a palermóiak, a természet alkotta cseppkőkoporsóban, 1614-ben, a "nagy dögvész" idején.
Amint ereklyéit a palermói dómban elhelyezték, a járvány csodálatosan megszűnt. Tisztelete hamarosan átlépte Itália határait, s eljutott hozzánk is.
Idegen nyelvű leírás
1738 was a sorrowful year in the history of Szeged. The Black Plague was raging and as well as this, drawn by the therapeutic qualities of the thermal waters found here, Timosoari tradesmen moved in, and, at a time of nearly 1000 infections, more than 500 people fell victim to the contagion. The people of the city, afraid of the epidemic, sought refuge in God and the council vowed to build a chapel in memory of the disaster.
Kulcsszavak:
Egyházi Hivatal, Vallás
Szegedi Görög Katolikus Egyházközség a következő kategóriákban szerepel:
Képek hozzáadása

Vélemények

Legyen Ön az első, aki elmondja véleményét az alábbi cégről: Szegedi Görög Katolikus Egyházközség

Ossza meg tapasztalatait másokkal is!